Data: 2001-08-20 07:02:24
Temat: Re: gołabki
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Studio2 <a...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9lq9l5$329$...@n...internetia.pl...
> Czesc ! Jestem tu nowa i odrazu potrzebuje pomocy. Moj mezszczyzna ma
ochote
> na golabki a ja nie mam zadnego dobrego przepisu na nie. RATUJCIE!!!!!!!!
>
>
A proszę bardzo:
Kupic kapustkę o luźnych liściach! Nie zbitą i twardą tylko taką jakby z
powietrzem w środku. Wrzucić ją do osolonego wrzątku i troszkę obgotować tak
na półtwardo. Potem poodrywać liście, powycinać z nich głąby. Zrobić farsz z
mielonego mięska na przykład, wymieszanego z surowym jajeczkiem, przyprawami
i posmażonymi pieczarkami. Farsz obwinąć listkami kapusty. Jak Ci sie będą
rozwalać, to możesz je sobie związać liną okrętową albo nitką krawiecką, ale
mi się nigdy nie rozwalają. Podsmażyć je na patelni i łup do gara (a tak
naprawdę to je delikatnie poukładać na dnie. Podlać wodą i pitrasić długo aż
w całym domu będzie śmierdziało gołąbkami, dodać kosteczkę rosołową do
smaku. Sos z gotowania powinien sie zrobić ciemny.
podawać z kartofelkami z koperkiem.
Inne farsze:
Mięsko wymieszać z ugotowanym na półtwardo ryżem
Jak wyżej plus jeszcze pieczarki
Sam ryż z pieczarkami
Ryż z pieczarkami i serem żółtym
Kasza gryczana na półtwardo i pieczarki
itd
aha, mięsko może byc drobiowe, wieprzowe, mieszane, zmielone własnoręcznie
czy jak tam chcesz
Warianty bezmięsne nie smakuja z kartoflami, trzeba do nich zrobic jakiś
sos, np pomidorowy, ostry jakiś, grzybowy, przezroczysty, ale zagęszczony
mąka ziemniaczaną i tak dalej, według inwencji
Miłego eksperymentowania
Wkn
|