Data: 2005-10-21 21:04:08
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:djatu9$9eq$1@opal.icpnet.pl...
> > No i jak nie kochać czekolady? Tylko, ze niestety tylko gorzka ma
wszystkie
> > te właściwosci. Albowiem białko w tym mleko niweluje większość z nich.
>
> Wlasnie o to. Dlaczego bialko niweluje wiekszosc z nich?
Oki, dokładnych źródeł nie mogę ci podać, bo czytałam to dawno, nawet nie
wiem czy w necie czy w prasie. Jest to udowodnione naukowo. Z braku laku,
podpinam ci ten link. Pobieżnie opisane, ale "coś ma na rzeczy"
http://www.bankier.pl/pogodzinach/849048,Gorzka-czek
olada-podnosi-poziom-prz
eciwutleniaczy.html
"Gorzka czekolada podnosi poziom przeciwutleniaczy
2003-08-28 12:25
Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie gorzkiej czekolady podnosi poziom
antyutleniaczy we krwi, które maja pozytywny wpływ na prace serca i
zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zaobserwowano jednakże, iż
picie mleka w tym samym czasie anuluje potencjalne zdrowotne korzyści
wynikające z konsumpcji czekolady.
Naukowcy twierdzą, że mleko może mieć taki sam negatywny wpływ na inne
bogate w przeciwutleniacze produkty takie jak: owoce czy zielone warzywa.
Na Uniwersytecie w Glasgow przeprowadzono badania, i zaobserwowano, że u
osób które jadły gorzką czekoladę podniósł się poziom przeciwutleniaczy o 20
procent, natomiast u tych, którzy spożywali mleczną czekoladę lub wraz z
gorzką pili mleko nie została zauważona żadna zmiana w poziomie
antyoxydantów.
Zaobserwowano także, że już po upływie 4 godzin od zakończenia konsumpcji
czekolady poziom przeciwutleniaczy wraca do zwykłego poziomu. Wynika z tego,
że aby maksymalnie zwiększyć korzyści wynikające z dużej zawartości
antyutleniaczy we krwi należy ograniczyć spożywanie produktów mlecznych w
kilka godzin po zjedzeniu czekolady.
Źródło: New Scientist "
Pozdrawiam,
Akulka
|