Data: 2005-10-21 22:34:11
Temat: Re: gorąca czekolada
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
I jeszcze jeden link:
http://www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=
article&sid=3076
"Czekolada gorzka, ale lepsza
Zdaniem naukowców ze Szkocji i Włoch, gorzka czekolada jest znacznie
zdrowsza niż tak popularna wśród dzieci i młodzieży - czekolada mleczna.
Chodzi o działanie antyutleniaczy.
Antyutleniacze zabezpieczają serce i naczynia krwionośne przed zjawiskiem,
które najprościej można porównać do osadzania rdzy na metalu. Badacze
opisali wyniki swoich badań w piśmie "Nature". Ich zdaniem, dodawanie mleka
do czekolady eliminuje dobroczynne działanie antyutleniaczy.
Już wcześniejsze badania sugerowały, że czekolada może pomagać w
zapobieganiu chorobom serca, a nawet nowotworom. Przeważnie nie zwracano
uwagi na rodzaj czekolady. Najnowsze badania objęły 12 ochotników. Jedni
objadali się czekoladą mleczną, inni ciemną. Okazało się, że ci pierwsi
musieli zjeść dwa razy więcej czekolady, by poziom antyutleniaczy w ich
organizmach był taki sam, jak u pozostałych. "Prawdopodobnie białka zawarte
w mleku wiążą antyutleniacze w czekoladzie" - wyjaśnia prof. Alan Crozier of
Glasgow University.
Obserwacje te sugerują również, że produkty mleczne mogą wpływać na
zdrowotne właściwości innych produktów, takich jak owoce, herbata, czerwone
wino, które również zawierają antyutleniacze.
Profesor Crozier przestrzega jednak tych, którzy w związku opublikowanymi
wynikami badań chcieliby się zajadać czekoladą. Przestrzega przed nasyconymi
tłuszczami, które mogą zwiększyć poziom cholesterolu, a to z kolei może już
zwiększyć ryzyko chorób serca. Crozier zaleca zjadanie małej tabliczki
ciemnej czekolady dziennie. Naukowiec podkreśla, że nie może ona zastąpić
owoców i warzyw w codziennej diecie. "
Tygodnik "Wprost", Nr 1086 (21 września 2003)
Gorzka na zdrowie
Ciemna, gorzka czekolada jest zdrowsza niż czekolada mleczna. Naukowcy ze
Szkocji i Włoch zaobserwowali, że spożycie ciemnej czekolady o 20 proc.
zwiększa stężenie chroniących przed zawałem serca antyoksydantów we krwi.
Twierdzą też, że dodawanie mleka do czekolady może zniwelować działanie tych
związków. Przed zawałem chronią ponadto bogate w antyoksydanty i polifenole
ciemne winogrona. (PG)
Pozdrawiam,
Akulka
|