Data: 2003-04-08 08:19:26
Temat: Re: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Biermann wrote:
> Co do obierania (tych bialych), to powiedzialabym raczej, ze bardzo
> dokladnie i nie za cienko, bo beda lykowate i straci sie ochote na szparagi.
> Ja je uwielbiam, ale to obieranie mnie zawsze przestrasza, ale warto! Mam
> gdzies przepis na szparagi z mozarela owinieta w szynke wedzona. w chwil
> wolnego czasu poszkam i wrzuce tu.
> Juz niedlugo, za dni pare.... bedy szparagi na targu :-) - te nasze
>
> "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> schrieb im Newsbeitrag
> >
> > - Konce szparagow (od korzenia) sa przewaznie twarde i wlokniste i nie
> > nadaja sie do jedzenia. Aby je oddzielic chwycic szparaga za konce i
> zgiac.
> > Szparag zawsze peknie w miejscu, gdzie nie ma juz wlokien. Lodygi (po
> > obraniu) mozna uzyc np. do zupy szparagowej.
> > - Białe szparagi trzeba obrać, zielonych nie trzeba. Obiera się
> cieniutko -
> > delikatnie ściągając samą skórkę ostrym nożem.
ale w przepisie jest, zeby najpierw odlamac wlukniste konce. czyli w sumie
powinien zostac szparag w miare delikatny. czy mimo tego sugerujesz
dokladniejsze obieranie go?
co na to inni? szparagowi wielbiciele znikli z grupy czy was zima
zniechecila?
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|