Data: 2003-04-06 19:58:15
Temat: Re: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co do obierania (tych bialych), to powiedzialabym raczej, ze bardzo
dokladnie i nie za cienko, bo beda lykowate i straci sie ochote na szparagi.
Ja je uwielbiam, ale to obieranie mnie zawsze przestrasza, ale warto! Mam
gdzies przepis na szparagi z mozarela owinieta w szynke wedzona. w chwil
wolnego czasu poszkam i wrzuce tu.
Juz niedlugo, za dni pare.... bedy szparagi na targu :-) - te nasze
MonikaB
"PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3E9051D7.5FF81394@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> jeszcze nie sezon, ale przygotowac sie mozna poki czas :)
> przygotowalam kompilacje roznych grupowych wypowiedzi, powstal przepis
> "gotowanie szparagów":
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3150
> bylabym wdzieczna za ew. uwagi i uzupelnienia, a przede wszystkim za
> poprawki :)
>
> a teraz przepis:
>
> - Na początek kupowanie. Muszą być jędrne, nie mogą być zwiędłe ani
> zdrewniałe. Należy im oglądać końcówki, te ścięte - jeśli są spękane i
> suche, to znaczy, że ścięto je hmm.. dość dawno temu.
>
> - Konce szparagow (od korzenia) sa przewaznie twarde i wlokniste i nie
> nadaja sie do jedzenia. Aby je oddzielic chwycic szparaga za konce i
zgiac.
> Szparag zawsze peknie w miejscu, gdzie nie ma juz wlokien. Lodygi (po
> obraniu) mozna uzyc np. do zupy szparagowej.
> - Białe szparagi trzeba obrać, zielonych nie trzeba. Obiera się
cieniutko -
> delikatnie ściągając samą skórkę ostrym nożem.
>
> - Potem całą wiązkę wiąże się nitką. Szparagi gotuje sie w peczkach, w
> specjalnych bardzo wysokich a waskich garnkach, w pozycji pionowej
(kwiatem
> do gory, z łebkami nad powierzchnią wody).
> - Zielone szparagi wolno solić, a białe nie. Do wody można dodać trochę
> cukru, trochę soku cytrynowego, ew. trochę mleka.
>
> - Jeśli mamy specjalny garnek: nalac 2-3 cm wody na dno, doprowadzic do
> wrzenia, ustawic szparagi pionowo.
> - Jesli nie ma sie takiego garnka, to uzywa sie garnek, do ktorego
mieszcza
> sie cale szparagi bez zginania. Nalewa sie wody na dnie, zaledwie
> centymetr, i gdy zacznie wrzec,
> wklada sie peczek szparagow w srodek, tak, zeby zostal peczkowaty.
> - Gotować pod przykryciem na duzym ogniu.
> - Zielone szparagi gotujemy na parze przez 3-4 minuty. Takie gotowanie na
> smierc w duzej ilosci wody spowoduje, ze warzywo bedzie lykowate.
> Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem, etc. juz po ugotowaniu.
> - Biale i fioletowe troche dluzej, ale max. 10-15 min. (liczac od momentu
> zagotowania wody).
> - Sprawdzamy widelcem, czy są miękkie - widelec wchodzi, ale muszą być
> dalej jędrne i nie mogą się rozlatywać.
> - Wyjmować najwygodniej za pomoca specjalnych szczypiec. Przed podaniem
> (np. z sosem) dokładnie odsaczyc.
>
> pozdr. pat
> --
> vege.pl http://www.vege.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|