Data: 2003-04-06 16:12:07
Temat: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jeszcze nie sezon, ale przygotowac sie mozna poki czas :)
przygotowalam kompilacje roznych grupowych wypowiedzi, powstal przepis
"gotowanie szparagów":
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3150
bylabym wdzieczna za ew. uwagi i uzupelnienia, a przede wszystkim za
poprawki :)
a teraz przepis:
- Na początek kupowanie. Muszą być jędrne, nie mogą być zwiędłe ani
zdrewniałe. Należy im oglądać końcówki, te ścięte - jeśli są spękane i
suche, to znaczy, że ścięto je hmm.. dość dawno temu.
- Konce szparagow (od korzenia) sa przewaznie twarde i wlokniste i nie
nadaja sie do jedzenia. Aby je oddzielic chwycic szparaga za konce i zgiac.
Szparag zawsze peknie w miejscu, gdzie nie ma juz wlokien. Lodygi (po
obraniu) mozna uzyc np. do zupy szparagowej.
- Białe szparagi trzeba obrać, zielonych nie trzeba. Obiera się cieniutko -
delikatnie ściągając samą skórkę ostrym nożem.
- Potem całą wiązkę wiąże się nitką. Szparagi gotuje sie w peczkach, w
specjalnych bardzo wysokich a waskich garnkach, w pozycji pionowej (kwiatem
do gory, z łebkami nad powierzchnią wody).
- Zielone szparagi wolno solić, a białe nie. Do wody można dodać trochę
cukru, trochę soku cytrynowego, ew. trochę mleka.
- Jeśli mamy specjalny garnek: nalac 2-3 cm wody na dno, doprowadzic do
wrzenia, ustawic szparagi pionowo.
- Jesli nie ma sie takiego garnka, to uzywa sie garnek, do ktorego mieszcza
sie cale szparagi bez zginania. Nalewa sie wody na dnie, zaledwie
centymetr, i gdy zacznie wrzec,
wklada sie peczek szparagow w srodek, tak, zeby zostal peczkowaty.
- Gotować pod przykryciem na duzym ogniu.
- Zielone szparagi gotujemy na parze przez 3-4 minuty. Takie gotowanie na
smierc w duzej ilosci wody spowoduje, ze warzywo bedzie lykowate.
Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem, etc. juz po ugotowaniu.
- Biale i fioletowe troche dluzej, ale max. 10-15 min. (liczac od momentu
zagotowania wody).
- Sprawdzamy widelcem, czy są miękkie - widelec wchodzi, ale muszą być
dalej jędrne i nie mogą się rozlatywać.
- Wyjmować najwygodniej za pomoca specjalnych szczypiec. Przed podaniem
(np. z sosem) dokładnie odsaczyc.
pozdr. pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|