Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem Re: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed
00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-
for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie szparagow - przygotowania teoretyczne przed sezonem
Date: Sun, 6 Apr 2003 21:58:15 +0200
Organization: T-Online
Lines: 68
Message-ID: <b6q0ph$tjs$07$1@news.t-online.com>
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1049658993 07 30332 PtzxE4AXSXAAAP 030406 19:56:33
X-Complaints-To: a...@t...com
X-ID: Sfa4NYZlge-dbk9PftCM-nMXK0rwKAmW8ivnSzLEOdA6wwSce9Ungt
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152054
Ukryj nagłówki

Co do obierania (tych bialych), to powiedzialabym raczej, ze bardzo
dokladnie i nie za cienko, bo beda lykowate i straci sie ochote na szparagi.
Ja je uwielbiam, ale to obieranie mnie zawsze przestrasza, ale warto! Mam
gdzies przepis na szparagi z mozarela owinieta w szynke wedzona. w chwil
wolnego czasu poszkam i wrzuce tu.
Juz niedlugo, za dni pare.... bedy szparagi na targu :-) - te nasze

MonikaB

"PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3E9051D7.5FF81394@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> jeszcze nie sezon, ale przygotowac sie mozna poki czas :)
> przygotowalam kompilacje roznych grupowych wypowiedzi, powstal przepis
> "gotowanie szparagów":
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3150
> bylabym wdzieczna za ew. uwagi i uzupelnienia, a przede wszystkim za
> poprawki :)
>
> a teraz przepis:
>
> - Na początek kupowanie. Muszą być jędrne, nie mogą być zwiędłe ani
> zdrewniałe. Należy im oglądać końcówki, te ścięte - jeśli są spękane i
> suche, to znaczy, że ścięto je hmm.. dość dawno temu.
>
> - Konce szparagow (od korzenia) sa przewaznie twarde i wlokniste i nie
> nadaja sie do jedzenia. Aby je oddzielic chwycic szparaga za konce i
zgiac.
> Szparag zawsze peknie w miejscu, gdzie nie ma juz wlokien. Lodygi (po
> obraniu) mozna uzyc np. do zupy szparagowej.
> - Białe szparagi trzeba obrać, zielonych nie trzeba. Obiera się
cieniutko -
> delikatnie ściągając samą skórkę ostrym nożem.
>
> - Potem całą wiązkę wiąże się nitką. Szparagi gotuje sie w peczkach, w
> specjalnych bardzo wysokich a waskich garnkach, w pozycji pionowej
(kwiatem
> do gory, z łebkami nad powierzchnią wody).
> - Zielone szparagi wolno solić, a białe nie. Do wody można dodać trochę
> cukru, trochę soku cytrynowego, ew. trochę mleka.
>
> - Jeśli mamy specjalny garnek: nalac 2-3 cm wody na dno, doprowadzic do
> wrzenia, ustawic szparagi pionowo.
> - Jesli nie ma sie takiego garnka, to uzywa sie garnek, do ktorego
mieszcza
> sie cale szparagi bez zginania. Nalewa sie wody na dnie, zaledwie
> centymetr, i gdy zacznie wrzec,
> wklada sie peczek szparagow w srodek, tak, zeby zostal peczkowaty.
> - Gotować pod przykryciem na duzym ogniu.
> - Zielone szparagi gotujemy na parze przez 3-4 minuty. Takie gotowanie na
> smierc w duzej ilosci wody spowoduje, ze warzywo bedzie lykowate.
> Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem, etc. juz po ugotowaniu.
> - Biale i fioletowe troche dluzej, ale max. 10-15 min. (liczac od momentu
> zagotowania wody).
> - Sprawdzamy widelcem, czy są miękkie - widelec wchodzi, ale muszą być
> dalej jędrne i nie mogą się rozlatywać.
> - Wyjmować najwygodniej za pomoca specjalnych szczypiec. Przed podaniem
> (np. z sosem) dokładnie odsaczyc.
>
> pozdr. pat
> --
> vege.pl http://www.vege.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.04 PatryCCCja
08.04 Monika Biermann
08.04 I.P.
08.04 Monika Biermann
10.04 I.P.
10.04 Monika Biermann
16.04 PatryCCCja
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem