Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Date: Sun, 04 Jun 2006 00:00:22 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 26
Message-ID: <4...@u...de>
References: <e5rs29$hc1$1@atena.e-wro.net> <%hfgg.4101$3i3.1518@trnddc08>
<e5skgt$ac1$1@news.task.gda.pl> <O0lgg.4956$523.3462@trnddc07>
<e5sqcc$6d9$1@news.task.gda.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
GFCfDRyMenyZaRUoXuZmXgcPq4sNew9Oc1nmKWY72yNXcHjcCEiK/9xuzB
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.4 (Windows/20060516)
In-Reply-To: <e5sqcc$6d9$1@news.task.gda.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270112
Ukryj nagłówki
PasQdka schrieb:
> eM eL napisał(a):
>> "PasQdka" <p...@g...pl> wrote in message
>> news:e5skgt$ac1$1@news.task.gda.pl...> eM eL napisał(a):
>>
>>
>> To proste - w waskim, wysokim naczyniu woda na dnie jest pod wyzszym
>> cisnieniem niz taka sam ilosc wody w szerokim naczyniu, gdyz wysokosc
>> slupa wody jest wieksza. A czym wyzsze cisnienie tym wyzszy punkt
>> gotowania sie wody.
>>
>
> Hmmmm... Studiuje oceanografie i z tego co mnie ucza to w morzu zmiana
> cisniena spowodowana naporem slupa wody widoczna jest dopiero okolo
> dwudziestego metra glebokosci ;D
> Nabralam ochoty na przeprowadzenie doswiadczenia z plytkim i glebokim
> garnkiem :)
coś ciebie dziwnie uczą. Ciśnienie nie zmienia się skokowo ;-) Wzrost
ciśnienia w słupie wody jest mniej więcej 0.1 bar/m, czyli na 20m masz
ok. 3barów. Przy tym ciśnieniu woda wrze w ok. 140 stopniach C. Liniowo
aproksymując (niezbyt poprawnie) w garnku o wysokości 50cm będzie
temperatura wrzenia 101 stopni, zakładając normalne ciśnienie
atmosferyczne (1013,25hPa)
Waldek
|