Data: 2006-06-03 22:02:02
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
PasQdka napisał(a):
> ksztalt naczynia w ktorym sie ja gotuje (czym szersze i
>> nizsze tym temp. wrzenia jest nizsza),
>
> He he he a to mnie zastrzeliles tym stwierdzenem. A mozesz dokladniej
> wyjasnic co ma wspolnego krzalt naczynia z temperatura wrzenia wody?
Zapytalem siostre (inz chemik) o co z tym biega - odpowiedz jest
trywialna - liczy sie powierzchnia wymiany - a mowiac po ludzku - im
wieksza powierzchnia dna naczynia tym szybciej zagotuje sie woda :)
a co do soli - soli sie wode goraca :) - bo w goracej sol sie szybciej
rozpuszcza niz w zimnej ;)
<M.Konrad ING mode on>
Tak na zdrowy rozum
</M.Konrad ING mode off>
w ramach relaksu polecam to:
http://www.ippt.gov.pl/~mstan/ongrys/kettle0d/kettle
0d.html ;D
pzdr
robbi
|