Data: 2006-06-03 22:00:22
Temat: Re: gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
PasQdka schrieb:
> eM eL napisał(a):
>> "PasQdka" <p...@g...pl> wrote in message
>> news:e5skgt$ac1$1@news.task.gda.pl...> eM eL napisał(a):
>>
>>
>> To proste - w waskim, wysokim naczyniu woda na dnie jest pod wyzszym
>> cisnieniem niz taka sam ilosc wody w szerokim naczyniu, gdyz wysokosc
>> slupa wody jest wieksza. A czym wyzsze cisnienie tym wyzszy punkt
>> gotowania sie wody.
>>
>
> Hmmmm... Studiuje oceanografie i z tego co mnie ucza to w morzu zmiana
> cisniena spowodowana naporem slupa wody widoczna jest dopiero okolo
> dwudziestego metra glebokosci ;D
> Nabralam ochoty na przeprowadzenie doswiadczenia z plytkim i glebokim
> garnkiem :)
coś ciebie dziwnie uczą. Ciśnienie nie zmienia się skokowo ;-) Wzrost
ciśnienia w słupie wody jest mniej więcej 0.1 bar/m, czyli na 20m masz
ok. 3barów. Przy tym ciśnieniu woda wrze w ok. 140 stopniach C. Liniowo
aproksymując (niezbyt poprawnie) w garnku o wysokości 50cm będzie
temperatura wrzenia 101 stopni, zakładając normalne ciśnienie
atmosferyczne (1013,25hPa)
Waldek
|