Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!newsfeed.icl.net!newsfeed.skycache.com!Cidera!portc03.bl
ue.aol.com!audrey04.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 29
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 02 Jun 2001 20:25:43 GMT
References: <9f8uii$ncg$2@news.tpi.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: grill
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53351
Ukryj nagłówki
>jakie macie ulubione rzeczy z grilla
Ja lubie taka marynate tylko,ze to na wolowa padlinke wiec nie wiem czy sie
przyda
Marynata do "arracheras"
piwo- ze trzy szklanki
soku z zielonych cytrynek pol szklanki
oliwy cwierc szklanki
octu winnego 2 lyzki
duza cebula drobniutko posiekana
czosnek zgnieciony na paste(duuzo)
1 lyzeczka mielonego kminku
1 lyzeczka cayenne
1 lyzeczka soli
1 lyzka grubo zmielonego pieprzu
Zamiast swiezej cebuli i czosnku mozna
dodac suszona wersje w proszku ze 2 lyzki cebuli i czosnku do smaku.Mozna tez
dodac soku pomaranczowego i skorki z pomaranczy.
W te marynate wkladamy na pare godzin skirt steak-moze ktos pomoze jak to sie
nazywa po polsku bo ja niestety nie mam pojecia o polskich nazwach miesa :-(
Jest to typowe grillowanie po meksykansku.Na grill mozna tez wrzucic mlode
cebulki z odcietym szczypiorem i podgrzac kukurydziane tortillas.Bierzemy
tortille,na to miesko,guacamole albo salsa czerwona albo "pico de gallo"
(przypomina salatke),troche fasolowego puree,skrapiamy jeszcze zielona cytrynka
i konsumujemy popijajac piwem,margarita albo napojem ze swiezego arbuza "agua
de sandia".
Dotka
|