Data: 2001-03-26 10:22:48
Temat: Re: gulasz
Od: "An" <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MałaM" <m...@d...pl> napisał w wiadomości
news:99mu9n$c8a$1@news.tpi.pl...
> Witajcie
> Mam do Was prośbę. Nie jem mięsa, więc nie potrafię przyrządzać potraw z
> jego udziałem.
> A mój narzeczony marzył ostatnio o dobrym gulaszu i chciałabym mu dziś
> zrobić niespodziankę.
> Czy możecie mnie wspomóc jakimś dobrym przepisem na gulasz wieprzowy?
> Będę baaardzo wdzięczna.
> Pozdrawiam
> MałaM
>
> Ognisty gulasz wołowy
Składniki na 4 porcje :
80 dag cebuli , 3 łyżki oleju , 1 kg wieprzowiny sól , pieprz biały ,
łyżeczka słodkiej papryki ,
? łyżeczki pikantnej papryki , 2 łyżki koncentratu pomidorowego , 1 puszka
( 850 ml ) pomidorów w zalewie , 1 listek laurowy , 1 pęczek natki
pietruszki , 15dag gęstej kwaśnej śmietany łyżka mąki ziemniacz .
Cebule obrać , podzielić na małe cząstki Mięso umyć , osuszyć , pokroić na
kawałki . Rozgrzać olej na dużej patelni , smażyć porcjami . Często mieszać
podczas smażenia tak , aby dobrze zrumieniło się ze wszystkich stron .
Każdą porcję posypywać solą i pieprzem . Po zdjęciu z patelni odłożyć do
miseczki , i odstawić w ciepłe miejsce . Na pozostały na patelni tłuszcz
wrzuć cebule , lekko zeszklić . Włożyć na patelnie całe mięso , posypać
słodką i pikantną papryką zasmażyć mieszajac. Doprawić mięso na pikantnie
solą i pieprzem , dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki razem z
zalewą . Podlać szklanką wody , dusić na małym ogniu pod przykryciem 1 i ?
godziny . Natkę pietruszki opłukać , osuszyć , drobno posiekać . Kwaśną
śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną , zagęsścić gulasz . Ponownie krótko
zagotować i doprawić . Bezpośrednio przed podaniem posypać zieleniną .
popzdrawiam An
|