Data: 2001-03-26 12:43:59
Temat: Re: gulasz
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a ja jeszcze dodałabym do wcześniejszego przepisu pokrojone na ćwiartki
pieczarki i pokrojona w plasterki marchewke. pycha.
pozdrawiam Katarynka
An napisał(a) w wiadomości: <99n5k5$8ga$1@news.tpi.pl>...
>
>Użytkownik "MałaM" <m...@d...pl> napisał w wiadomości
>news:99mu9n$c8a$1@news.tpi.pl...
>> Witajcie
>> Mam do Was prośbę. Nie jem mięsa, więc nie potrafię przyrządzać potraw z
>> jego udziałem.
>> A mój narzeczony marzył ostatnio o dobrym gulaszu i chciałabym mu dziś
>> zrobić niespodziankę.
>> Czy możecie mnie wspomóc jakimś dobrym przepisem na gulasz wieprzowy?
>> Będę baaardzo wdzięczna.
>> Pozdrawiam
>> MałaM
>>
>> Ognisty gulasz wołowy
>
>Składniki na 4 porcje :
>80 dag cebuli , 3 łyżki oleju , 1 kg wieprzowiny sól , pieprz biały ,
>łyżeczka słodkiej papryki ,
> ? łyżeczki pikantnej papryki , 2 łyżki koncentratu pomidorowego , 1 puszka
>( 850 ml ) pomidorów w zalewie , 1 listek laurowy , 1 pęczek natki
>pietruszki , 15dag gęstej kwaśnej śmietany łyżka mąki ziemniacz .
>
>Cebule obrać , podzielić na małe cząstki Mięso umyć , osuszyć , pokroić na
>kawałki . Rozgrzać olej na dużej patelni , smażyć porcjami . Często mieszać
>podczas smażenia tak , aby dobrze zrumieniło się ze wszystkich stron .
>Każdą porcję posypywać solą i pieprzem . Po zdjęciu z patelni odłożyć do
>miseczki , i odstawić w ciepłe miejsce . Na pozostały na patelni tłuszcz
>wrzuć cebule , lekko zeszklić . Włożyć na patelnie całe mięso , posypać
>słodką i pikantną papryką zasmażyć mieszajac. Doprawić mięso na pikantnie
>solą i pieprzem , dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki razem z
>zalewą . Podlać szklanką wody , dusić na małym ogniu pod przykryciem 1 i ?
>godziny . Natkę pietruszki opłukać , osuszyć , drobno posiekać . Kwaśną
>śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną , zagęsścić gulasz . Ponownie krótko
>zagotować i doprawić . Bezpośrednio przed podaniem posypać zieleniną .
>
>popzdrawiam An
>
>
|