Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gulasz
Date: Thu, 3 Feb 2005 21:08:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <ctu04b$et9$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl> <cttqn6$iig$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: coh237.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107461068 15273 83.31.187.237 (3 Feb 2005 20:04:28
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Feb 2005 20:04:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230406
Ukryj nagłówki
Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cttqn6$iig$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
> Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
> news:cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl...
> > Witajcie,
> >
> > właśnie mój mężczyzna zażyczył sobie na obiad gulasz. Niby nic, ale
> > mi to
> > mięsko zawsze wychodzi jakieś takie twardawe. Poradźcie, jak zrobić
> > gulasz
> > szybko i dobrze, czyli tak, żeby mięsko rozpływało się w ustach. I
> > jeszcze
> > pogodzić to z pieczeniem pączków...
> >
>
> Ja robię tak: mięso myję, Wycinam wszystkie ścięgna i błony, kroję w
> kostkę, solę, pieprzę i obtaczam w mące. W dużej patelni lub rondelku
> nastawiam wodę do której wrzucam: 2 zgniecione ząbki czosnku, liść
> laurowy i 2-3 ziarenka zielska angielskiego. Następnie szybko obsmażam
> z każdej strony na bardzo gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso wrzucam do
> wrzącej wody, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa - smażę 2-3
> średnie cebule pokrojone w talarki i wrzucam do mięsa. Całość duszę ma
> maleńkim ogniu pod przykryciem, w zależności od mięsa: jeśli wieprzowe
> to 2-3 godziny, jeśli wołowe dłużej. Jeśli robię gulasz latem to w
> połowie duszenia dodaję pokrojoną w paski paprykę świeżą (tak ze 2-3
> sztuki), jeżeli inną porą roku to pod koniec dodaję sporo słodkiej
> papryki w proszku (tu reklama: w/g mnie najlepsza to Kamis ew.
> Kotanyi), 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę ostrej
> papryki, jeśli mało słone to soli i ew. jeszcze pieprzu (bo lubię
> ostre).
> Uwaga: nie wiem czemu tak się dziej ale w/g mnie jak się gulaszowi
> zrobi 2-3 dziesięciominutowe przerwy w duszeniu to szybciej mięknie
> mięso. Acha! I od tego powinnam zacząć: gulasz najczęściej robię z
> łopatki wieprzowej.
> Ania
>
2-3 godziny z łopatki wieprzowej??? To na końcu nie jest to jednolita masa
mięsno - sosowa?
Pozdrawiam - Agnieszka (co gulasz wieprzowy (wsio rawno z jakiego
kawałkatego zwierza) dusi góra 45 minut. Z wołu a jakże - 2-3 godziny, ale
jeśli to pierwsza krzyżowa to znów tylko godzinka).
|