Data: 2005-02-03 18:33:04
Temat: Re: gulasz
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
news:cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl...
> Witajcie,
>
> właśnie mój mężczyzna zażyczył sobie na obiad gulasz. Niby nic, ale
> mi to
> mięsko zawsze wychodzi jakieś takie twardawe. Poradźcie, jak zrobić
> gulasz
> szybko i dobrze, czyli tak, żeby mięsko rozpływało się w ustach. I
> jeszcze
> pogodzić to z pieczeniem pączków...
>
Ja robię tak: mięso myję, Wycinam wszystkie ścięgna i błony, kroję w
kostkę, solę, pieprzę i obtaczam w mące. W dużej patelni lub rondelku
nastawiam wodę do której wrzucam: 2 zgniecione ząbki czosnku, liść
laurowy i 2-3 ziarenka zielska angielskiego. Następnie szybko obsmażam
z każdej strony na bardzo gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso wrzucam do
wrzącej wody, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa - smażę 2-3
średnie cebule pokrojone w talarki i wrzucam do mięsa. Całość duszę ma
maleńkim ogniu pod przykryciem, w zależności od mięsa: jeśli wieprzowe
to 2-3 godziny, jeśli wołowe dłużej. Jeśli robię gulasz latem to w
połowie duszenia dodaję pokrojoną w paski paprykę świeżą (tak ze 2-3
sztuki), jeżeli inną porą roku to pod koniec dodaję sporo słodkiej
papryki w proszku (tu reklama: w/g mnie najlepsza to Kamis ew.
Kotanyi), 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę ostrej
papryki, jeśli mało słone to soli i ew. jeszcze pieprzu (bo lubię
ostre).
Uwaga: nie wiem czemu tak się dziej ale w/g mnie jak się gulaszowi
zrobi 2-3 dziesięciominutowe przerwy w duszeniu to szybciej mięknie
mięso. Acha! I od tego powinnam zacząć: gulasz najczęściej robię z
łopatki wieprzowej.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
|