Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gulasz
Date: Thu, 3 Feb 2005 19:33:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <cttqn6$iig$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl>
Reply-To: "@nn" <a...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: ayi122.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107455527 19024 83.27.120.122 (3 Feb 2005 18:32:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Feb 2005 18:32:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230397
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwona M." <b...@x...pl> napisał w wiadomości
news:cttadn$1f8u$1@mamut1.aster.pl...
> Witajcie,
>
> właśnie mój mężczyzna zażyczył sobie na obiad gulasz. Niby nic, ale
> mi to
> mięsko zawsze wychodzi jakieś takie twardawe. Poradźcie, jak zrobić
> gulasz
> szybko i dobrze, czyli tak, żeby mięsko rozpływało się w ustach. I
> jeszcze
> pogodzić to z pieczeniem pączków...
>
Ja robię tak: mięso myję, Wycinam wszystkie ścięgna i błony, kroję w
kostkę, solę, pieprzę i obtaczam w mące. W dużej patelni lub rondelku
nastawiam wodę do której wrzucam: 2 zgniecione ząbki czosnku, liść
laurowy i 2-3 ziarenka zielska angielskiego. Następnie szybko obsmażam
z każdej strony na bardzo gorącym tłuszczu. Obsmażone mięso wrzucam do
wrzącej wody, na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa - smażę 2-3
średnie cebule pokrojone w talarki i wrzucam do mięsa. Całość duszę ma
maleńkim ogniu pod przykryciem, w zależności od mięsa: jeśli wieprzowe
to 2-3 godziny, jeśli wołowe dłużej. Jeśli robię gulasz latem to w
połowie duszenia dodaję pokrojoną w paski paprykę świeżą (tak ze 2-3
sztuki), jeżeli inną porą roku to pod koniec dodaję sporo słodkiej
papryki w proszku (tu reklama: w/g mnie najlepsza to Kamis ew.
Kotanyi), 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobinę ostrej
papryki, jeśli mało słone to soli i ew. jeszcze pieprzu (bo lubię
ostre).
Uwaga: nie wiem czemu tak się dziej ale w/g mnie jak się gulaszowi
zrobi 2-3 dziesięciominutowe przerwy w duszeniu to szybciej mięknie
mięso. Acha! I od tego powinnam zacząć: gulasz najczęściej robię z
łopatki wieprzowej.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
|