Data: 2005-01-11 06:06:03
Temat: Re: herbata zolta?
Od: g...@b...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> > znalam czarne, biale, zielone i czerwone, ale ta zolta w wwskiej herbaciarni
> > zupelnie mnie zaskoczyla. poniewaz filizanka kosztowala 38 zl, nie
> > sprobowalam jej, ale moze ktos zna i opisze wrazenia? to jest odmiana
> > zielonej, tak, jak biala?
>
> mniam. ja pijam cesarską perłę - listki pozwijane w kuleczki, rozwijają się
> pod ciepłą wodą, aromat lekko jaśminowy, genialna, delikatna.
Cesarska Perła to herbata biała.
Herbaty dzielimy w zależności od stopnia fermentacji.
Zielone to herbaty niefermentowane, tylko suszone. Białe są najwyższym
gatunkiem zielonych, są to szczytowe listki z gałązki, pokryte białym szutrem,
stąd nazwa.
Herbata czarna to przeciwieństwo zielonej - poddana całkowitej fermentacji, po
czym wysuszona (jak przebiega fermentacja, nie wiem).
Herbaty żółte to takie, w których fermentacja została przerwana w momencie dość
bliskim początku. Sfermentowany jest tylko brzeg liścia.
Herbata czerwona z kolei jest dłużej fermentowana, niż żółta, ale też jej
fermentacja nie została doprowadzona do końca.
Nie znam żadnych szczegółów technologicznych. Moja wiedza pochodzi z
literatury, żółtej herbaty dotychczas nie spotkałam i nie piłam.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|