Data: 2001-04-23 19:55:58
Temat: Re: historia kuchni
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
cytryna <e...@c...pl> wrote:
> > Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> > w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> > Apiciusa (prawdopodobnie Marcusa Gaviusa, zyjacego w czasach Tyberiusza)
> > "De Re Coquinaria". Takze ksiazka Athenaeusa, Greka z Egiptu (4 w. ne)
> > "Deipnosophistai" (Medrcy o ucztach) podaje przepisy i informacje o
> > potrawach.
> > Wladyslaw
>
> yyyyyyy.................wow..........czy to wszystko z pamieci?
> nie kpie!!!!!!!!
Skad tam z pamieci. Z podrecznej biblioteczki. A pare godzin w dobrej
bubliotece uniwersyteckiej zapewne wystarczy by napisac wstep do takiej
pracy magisterskiej.
Wladyslaw
|