Data: 2001-04-24 04:19:23
Temat: Re: historia kuchni
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta <m...@b...com.pl-no_spam> wrote:
> Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
> news:1es99uj.14ex1bzsh4ufrN%wlos@tele.com.pl...
> > Historie kuchni to chyba lepiej postudiowac w dobrej bibliotece.
> >
> > Za najstarsza ksiazke kucharska w Europie uchodzi dzielo Archestrata (4
> > w. pne.), ktora sie jednak nie zachowal. Pierwsza zachowana to dzielo
> > Apiciusa ... (ciach)
>
> > Wladyslaw
>
> Bardzo dziekuje za te informacje - czy moglbys tez (moza na priva) przyslac
> jakies tytuly ksiazek, z ktorych taka wiedze mozna zaczerpnac. Bede jeszcze
> bardziej wdzieczna.
Wiekszosc informacji pochodzila z Larousse Gastronomique i Malej
Encyklopedii Kulinarnej wyd. Tenten, p. red. Malgorzaty Michalik i Marka
Lebkowskiego. A jak ktos chce wiedziec wiecej i wykazac sie, to niech
poszpera w bibliografiach i katalogach.
Wladyslaw
|