Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ile to jest? Re: ile to jest?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ile to jest?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!feed.news.tiscali.de!news
feed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!c03.atl99!c01.usenetserver.com!news.usenetserv
er.com!cyclone01.bloor.is.net.cable.rogers.com!news01.bloor.is.net.cable.rogers
.com.POSTED!12dc6cf53ab2750!not-for-mail
From: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com>
Reply-To: M...@S...zeta-media.com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ile to jest?
References: <c949eq$834$1@topaz.icpnet.pl>
In-Reply-To: <c949eq$834$1@topaz.icpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Message-ID: <vxltc.1791$lZz1.1748@news01.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Date: Thu, 27 May 2004 12:53:47 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.128.200
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: news01.bloor.is.net.cable.rogers.com 1085662427 24.114.128.200 (Thu, 27 May
2004 08:53:47 EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 May 2004 08:53:47 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203158
Ukryj nagłówki



Basiek wrote:
przepis pochodzi z ang strony, mam problem z przeliczeniem ilosci "na
> nasze".
> Ile to jest : 1 package active dry yeast ? (jesli uzyje zwykle drozdze
> prasowane, to ile gramow wziac?)
> i do tego 1 cup flour na przyklad? (czy moge uznac, ze to 1 szklanka?)

Drożdże - "1 opakowanie", trudno powiedzieć, Oetker sprzedaje małe
torebki po 7 g (1/4 uncji).

1 cup to ok. 250 ml, czyli rzeczywiście - szklanka.

Przy okazji: w anglojęzycznych książkach kucharskich zwracają często
uwagę, żeby nie mieszać systemów miar, to znaczy że albo kucharz trzyma
się ich zwyczajowego systemu (cup, tbsp, tsp, itd.), albo wszystkie
składniki z danego przepisu wylicza w uncjach, kwartach lub w gramach i
litrach.

Inna jeszcze rzecz to ewentualne różnice składników. Mówiły mi osoby
bywałe i doświadczone, że nie jest łatwo upiec np. polskie ciasto z
polskiego przepisu używając normalnej ("all-purpose") mąki
amerykańskiej. Mam jednak nadzieję, że w drugą stronę tego kłopotu nie ma.

Pozdr., Zbyszek


--
http://MrGrill.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.05 Basiek
27.05 Basiek
27.05 Magdalena Bassett
27.05 Basiek
27.05 mruczek
27.05 tapta
29.05 Izabela Sowula
30.05 Michal Jankowski
31.05 Magdalena Bassett
31.05 Magdalena Bassett
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?