Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.icpnet.pl!topaz.icpnet.pl!not-f
or-mail
From: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ile to jest?
Date: Thu, 27 May 2004 15:28:25 +0200
Organization: An ICP news server
Lines: 94
Message-ID: <c94qdk$mkn$1@topaz.icpnet.pl>
References: <c949eq$834$1@topaz.icpnet.pl> <c94b5j$1jis$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1085664501 23191 62.21.123.212 (27 May 2004 13:28:21 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 May 2004 13:28:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203163
Ukryj nagłówki
> Ogromna prośba: przetłumacz ten przepis i wrzuć na grupę! (A mówiła
> mama: ucz się dziecko języków...)
Prosze bardzo. Tu sa dwie wersje: jedna przetlumaczona ze strony, a druga
sprawdzona przez mnie pare razy.
wersja 1:
Skladniki:
1 szklanka zaczynu
1 szklanka oliwy
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1,25 lyzeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3 lyzeczki wanilii
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka cynamonu
3/4 szklanki posiekanych orzechow (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzac piekarnik.
Wszystkie skladniki dobrze wymieszac.
Wlac do dwoch dobrze natluszczonych i posypanych cukrem foremek.
Piec 30-40 minut.
Chlodzic 20 minut zanim sie wyjmie z foremek.
Zaczyn:
Skladniki:
1 paczka suchych drozdzy
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Uwaga: Nie uzywac metalowych naczyn i lyzek. Nie wkladac do lodowki.
Rozpuscic drozdze w malej ilosci cieplej wody.
Wymieszac skladniki i wlac wszystko do miski lub sloika (zaczyn zwiekszy
objetosc).
To jest dzien 1 zaczynu.
1 dzien: dzien, kiedy otrzymasz zaczyn - nic nie robic
2,3,4 dzien: Zamieszac drewniana lyzka
5 dzien: Dodac 1 szklanke maki, 1 szklanke mleka, 1 szklanke cukru.
Zamieszac.
6,7,8 dzien: Zamieszac drewniana lyzka
9 dzien: Nic nie robic
10 dzien: Dodac 1 szklanke maki, 1 szklanke cukru, 1 szklanke mleka.
Zamieszac.
Wlac do 3 pojemnikow (po jednej szklance)
Dac dwa pojemniki znajomym wraz z przepisem.
Jedna szklanke zatrzymac dla siebie.
Uwaga: Kiedy oddajemy zaaczyn, pojemnik powinien byc napelniony do polowy i
powinien miec maly otwor, zeby dochodzilo powietrze.
Mozna pozostaly zaczyn przechowywac w lodowce w pojemniku i rozpoczac
10-dniowe przygotowanie, kiedy bedzie sie chcialo upiec ciasto.
Mozna rowniez zamrozic zaczyn w ilosci 1 szklanki do pozniejszego uzycia.
Zamrozony zaczyn potrzebuje co najmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej,
aby bylo gotowy do uzycia.
wersja 2:
Mieszać drewnianą łyżką. Musi stać w temperaturze pokojowej.
1 dzień: nic nie robić
2,3,4 dzień: zamieszać raz dziennie
5 dzień: dodać: 1 szklankę mąki,
1/2 szklanki cukru
1 szklankę mleka
wymieszać
6,7,8,9 dzień: wymieszać raz dziennie i przykryć
10 dzień: dodać: 1 szklankę mąki
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
Rozlać ciasto do 3 małych słoików po 5 łyżek stołowych i dać innym.
Do reszty dodać: 3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 jajka
1/2 łyżki cynamonu
1/2 proszku do pieczenia
1 łyżkę sody oczyszczonej
1/2 szklanki bakalii
Dobrze wymieszać.
Forme wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Basiek.
|