Data: 2006-02-03 16:35:55
Temat: Re: imbir
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
rina <r...@w...pl> napisał(a):
> W jakim "towarzystwie" imbir najlepiej oddaje swoje walory potrawie?
Uwielbiam - zwłaszcza latem - ostro-kwaśną sałatkę z ogórków i imbiru.
Świeże, obrane ogórki pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, podzielić wzdłuż
na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W - powiedzmy - 100 ml wody rozpuścić
łyżeczkę cukru i ćwierć łyżeczki soli. Dodać 100 ml octu spirytusowego -
właśnie tak, ma być kwaśne i już. Do tego ok. 3 cm startego świeżego
kłącza /bo to chyba kłącze/ imbiru. Zalać tym ogórki i zostawić
do "przegryzienia" smaków na godzinę na przykład. Rewelacyjne do mięcha z
grilla.
Ania - która uwielbia świeży imbir
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|