Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Shrek <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: imbir, cytrynka i miód
Date: Fri, 11 Apr 2003 01:01:08 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: j...@p...onet.pl@pc5208144.sun.telia.se
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <b733cq$9r7$1@news.onet.pl> <3...@p...onet.pl>
<3...@p...onet.pl> <b73cem$58a$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc5208144.sun.telia.se
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1050015770 11454 131.115.208.144 (10 Apr 2003 23:02:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Apr 2003 23:02:50 GMT
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20030208
Netscape/7.02
X-Accept-Language: en-us, en, pl, ja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152534
Ukryj nagłówki
Danka wrote:
> Aleś mnie rozochocił.
> Muszę czym prędzej udać się na zakupy, dziś niestety nie ma na to szans, ale
> może jutro.
> W tym czasie zdefiniuj mi, co to znaczy "zblanszować", a jutro wezmę się do
> roboty.
:D
O ile wiem (moge sie mylic) pochodzi to z francuskiego "blanche", czy
jakos tak. Dotyczy to sposobu przygotowania warzyw, w celu ich
zmiekczenia, bez utraty "wartosci odzywczych i smakowych". Po prostu
wrzucasz warzywo do wrzatku na krotki okres czasu a po tym odcedzasz na
sitku. W tym konkretnym przypadku, wrzucasz pokrojony imbir do wrzatku i
gotujesz przez 30 sec, po czym prepuszczasz przez sitko i zostawiasz,
zeby sie zchlodzil. Wody po blanszowaniu imbiru nie radze wylewac.
Mozesz ja wykorzystac do podlewania mieska przy pieczeniu, czy cos
takiego. Zostaje w niej calkiem sporo smaku i aromaru imbiru. Po co to
marnowac?
Jescze jedna uwaga (przypomnienie): imbir do zrobienia amazu shoga
trzeba pokroic jak napisalem WZDLUZ NIE W POPRZEK. Kroic trzeba BARDZO
cienko. W tym jest cala trudnosc, bo jest on dosyc twardy. Ja po wielu
probach robie to obieraczka do warzyw, ale i tak wychodzi za grubo. Moze
sie skusze na krajalnice, jesli znajde taka co potrafi kroic BAAAARDZO
cienko.
Pozdr. i smacznego,
Shrek
|