Data: 2004-10-22 13:08:05
Temat: Re: imieniny
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania (siostra Ewy) M." <N...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:cl94ul$9qr$1@achot.icm.edu.pl...
czesc mam niedlugo imieniny ( nie moje ;) ), w zwiazku z tym wymyslilam
menu. jesli mozecie to skomentujecie to co wymyslilam. Ma byc okolo 6 -7
osob.
Cześć, czy wszyscy goście imprezowi są mięsożerni? Ja nie jestem i choć nie
stawiam na imprezach na wyżerkę, to jednak czasem też lubię co nieco
przegryźć :]. Choć sałatkę zrób jedną bez mięsiwa, warstwową np., u nas
znakomicie sprawdza się przepis Niteczki:
http://glinki.com/?l=dwr464
tylko zamiast szynki daję puszkę czerwonej fasolki.
Z mięsnych, na imprezy TZ ostro zaangażowany, robił parówki w cieście Ani
Ladoruckiej, ciasto jest rewelacyjne- jakoś muszę ten przepis przerobić na
swoje :], natomiast parówki w nim też musiały być niezłe, gdyż TZ wyżarł
większość nim goście się pojawili :-/, resztki były również zachwalane :).
Przepis Ani:
200 g twarozku homogenizowanego (naturalnego)
6 lyzek mleka
6 lyzek oleju
1 lyzeczka soli
300 g maki
1 proszek do pieczenia
Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto, dokladnie wyrobic i rozwalkowac
cieniutko jak na pierogi. Pokroic na prostokaty w zaleznosci od wielkosci
parowek. Najlepsze sa male (krotkie) parowki, ja stosuje zazwyczaj Pyszne z
Morlin. Zawijac parowki w ciasto i piec w piekarniku na zloty kolor (ok. 220
stopni).
Mozna parowki owinac plastrem sera, co znacznie podwyzszy walory smakowe,
jednakze ser lubi wyplywac. Mozna tez na parowki polozyc po plasterku sera.
Podawac z keczupem lub majonezem lub musztarda, jak kto lubi!
Ostatnio też mało nie pękł z dumy po upieczeniu kuraka na butelce, od
Margoli bodajże, pogogluj jeśli pomysł Ci odpowiada.
Asieńka P.
|