Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: indukcyjka
Newsgroups: pl.rec.dom
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <jnue1h$91i$1@node2.news.atman.pl> <jnv9as$q6o$1@inews.gazeta.pl>
<jo1g63$git$1@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 4 May 2012 23:56:59 +0200
Message-ID: <19fqddosuchyj$.nbgz5k63w19c$.dlg@40tude.net>
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.176.252
X-Trace: 1336168619 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1309 95.49.176.252:52746
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:133128
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 4 May 2012 23:03:12 +0200, yapann napisał(a):
>> policzyć ile w warunkach zapewniających stu procentową sprawność potrzeba
>
> na babską logikę, jeśli mam porównywać - to po co mi stuprocentowa
> sprawność?
>
> ale może postawię pytania inaczej:
> czy indukcja (wg założeń / zasady) pracuje inaczej kiedy ma ger na cały blat
> a kiedy ma zająty tyko fragment pola?
>
Pracuje tak samo, ale na mniejszym bądź większym obszarze (w zależności od
wielkości naczynia). Myślę, że pobór energii na określonym 'biegu' jest
taki sam.
>
> Przypuszczam, że od jakiejś parady
> jest na tym polu narysowany mały i duży obrys.
>
"(...) indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (...). Pole
indukcyjne wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko wtedy, gdy jest
w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i _tylko na polu_, jakie
odpowiada jego wielkości. Nie nagrzewa się zatem żadna część płyty
wykraczająca poza dno garnka, a po zdjęciu naczynia z kuchenki, płyta
pozostaje zimna.
Na tym polega główna równica między płytą indukcyjną a ceramiczną. W
przypadku standardowych płyt ceramicznych energia elektryczna dociera do
grzałki, która ogrzewa pole grzejne, a dopiero to pole ogrzewa garnek.
Indukcja skraca nam ten proces, a przez to przyczynia się do oszczędności
energii.(...)"
Pozdrawiam,
M.
|