Data: 2000-12-17 08:08:29
Temat: Re: indyk pieczony z owocami
Od: "Beta" <b...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:91dg7f$5b3$1@sunsite.icm.edu.pl...
> sól, pieprz, cukier, cynamon, sok z 1. cytryny, masło do posmarowania
> brytfanki - wg. uznania;
> #_1/2-3/4 śliwek suszonych - b. pestek krócej - a z zalać wrzątkiem
> i odstawić na 1-2 h.
> #_1. indyk wagi [lepsza=smaczniejsza indyczka] ok. 4-5 kg, takie
> najlepsze - wymyć, wysuszyć i natrzeć solą z pieprzem;
> #_4-5 dużych jabłek*, obrać i grubo posiekać, dodać śliwki i 1. szklankę
> tartej bułki, sok z cytryny, cynamon i cukier;
> #_nadziać tym farszem indyka, zaszyć, wstawić do nagrzanego piekarnika i
> piec ok. 45 minut w 220 st.C do zrumienienia;
> #_potem podlać wodą [rosołkiem], obniżyć temp. do 180 st. i piec pod
> przykryciem do miękkości ok. >3 h.
> Podawać z ziemniakami (puree) i surówkami.
> * - można próbować z innymi owocami.
>
(...)
> Pozdr. Jerzy
>
Ja już drugi raz mam ten problem-w maju, z okazji Komunii było to samo. I
wtedy puściłam wodze fantazji, kupiłam różne części indyka, obłożyłam je
śliwkami i ananasem i upiekłam. Gościom oczy wyłaziły z rozkoszy podczas
konsumpcji (ja nie jem mięsa, więc sama wrażeń smakowych nie miałam). A
teraz nie pamiętam, jak to zrobiłam! Hmm, może znowu własna improwizacja....
Ale dzięki za przepis, może i on mnie zainspiruje.
:))beta
|