Data: 2006-02-17 13:33:55
Temat: Re: iśledzie
Od: "yuzwa" <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
> occie
> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>
proponuje z dodatkami:
Śledzie Mościckiego
1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
poddusić.
Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu i
ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
"Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
begin 666 clip_image002.gif
M1TE&.#EA`0`*`'<!,2'^&E-O9G1W87)E.B!-:6-R;W-O9G0@3V9
F:6-E`"'Y
<! $```$`+ `````!``$`@ ```(&!@0("3 $`.P``
`
end
|