Data: 2005-12-02 22:36:44
Temat: Re: jaja w innej wersji...
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
marta wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett"
>
>
>>Jajka w szklance
>>Mleczko (flan)
>>Mus cytrynowy
>
>
> Jak to się robi?
>
> Pozdrawiam,
> Marta
>
>
Czy chodzi Ci o mus? bo dalej wspominalas, ze i mleczko i po wiedensku
juz umiesz?
Mus cytrynowy
1 lyzka sproszkowanej zelatyny
80 ml wody
220 gr cukru
150 ml swiezego soku cytrynowego
5 jaj, rozdzielonych
1 lyzka startej skorki cytrynowej
W malym garnku umiescic wode, wysypac zelatyne na wode, zostawic na 5
minut. Dodac polowe cukru i sok z cytryny i dokladnie wymieszac. Dodac
zoltka, wymieszac i umiescic na malutkim ogniu lub w kapieli wodnej
(bezpieczniej) mieszajac bez przerwy przez 5 minut, az zgestnieje. Nie
wolno doprowadzic do wrzenia. Dodac skorke cytrynowa i przelac do
miseczki, schlodzic az zacznie gestniec do konsystencji nie ubitego bialka.
W innej misce ubic bialka, dodac reszte cukru i ubic az sztywne.
Delikatnie wymieszac z gestniejaca mieszanka cytrynowo-zoltkowa.
Przelozyc do indywidualnych miseczek lub jednej duzej i schlodzic
godzine lub wiecej przed podaniem. Mozna podac z ciastkami, posypane
posiekana kandyzowana skorka cytrynowa, malinami, lub jak jest.
Magdalena Bassett
|