Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Pawel C <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak najlepiej przyrządzić karasia?? i szczupaka
Date: Tue, 01 Jun 2004 08:06:25 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: i...@p...onet.pl@sg218.internetdsl.tpnet.pl
Message-ID: <c9h6bc$9ut$1@news.onet.pl>
References: <c9fd4k$og$1@news.onet.pl> <c9fdr7$j0v$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: sg218.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1086069932 10205 80.55.84.218 (1 Jun 2004 06:05:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Jun 2004 06:05:32 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203569
Ukryj nagłówki
Shrek napisał:
>
>
> Pawel C wrote:
>
> > jak najlepiej przyrządzić karasia?? i szczupaka??
> > bo nie mam koncepcji...
>
> Szczupak jest ryba "sucha".
> Z tego wzgledu sugerowalbym niesmialo zrobic go np. w folii alu.
> Po oczyszczeniu i nasoleniu, ew. posypaniu przyprawami, kladziesz na
> folii alu plasterki masla, na to szczupaka i na niego znowu maslo.
> Zawijasz szczelnie folie i do brytfanki i do piekarnika. Sadze, ze 180st
> ok. 20 min powinno az nadtto wystarczyc (aczkolwiek troche zalezy od
> wielkosci rybki). Przepis mozesz modyfikowac np. wkladajac mu w bebechy
> koperek, czosnek, pietruszke, lub inne warzywa (po wyjeciu sa one potem
> na straty). Calosc z ziemniaczkami i odrobina soku cytrynowego....
>
> Inna metoda to tak, jak kiedys opisywalem "sandacz po ogrzemu"
> http://tinyurl.com/ytw8d
> Specyficznego smaku nadaje mu curry w proszku i maslo....
> Ach... rozmarzylem sie ;)
>
> Pozdr.,
> Shrek
>
> PS.
> Sadze, ze karasia mozesz robic tak samo.
> Pozdr.,
>
dziekuję bardzo na pewno zrobie
pozdr Paweł C
|