Data: 2004-05-31 14:01:14
Temat: Re: jak najlepiej przyrządzić karasia?? i szczupaka
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel C wrote:
> jak najlepiej przyrządzić karasia?? i szczupaka??
> bo nie mam koncepcji...
Szczupak jest ryba "sucha".
Z tego wzgledu sugerowalbym niesmialo zrobic go np. w folii alu.
Po oczyszczeniu i nasoleniu, ew. posypaniu przyprawami, kladziesz na
folii alu plasterki masla, na to szczupaka i na niego znowu maslo.
Zawijasz szczelnie folie i do brytfanki i do piekarnika. Sadze, ze 180st
ok. 20 min powinno az nadtto wystarczyc (aczkolwiek troche zalezy od
wielkosci rybki). Przepis mozesz modyfikowac np. wkladajac mu w bebechy
koperek, czosnek, pietruszke, lub inne warzywa (po wyjeciu sa one potem
na straty). Calosc z ziemniaczkami i odrobina soku cytrynowego....
Inna metoda to tak, jak kiedys opisywalem "sandacz po ogrzemu"
http://tinyurl.com/ytw8d
Specyficznego smaku nadaje mu curry w proszku i maslo....
Ach... rozmarzylem sie ;)
Pozdr.,
Shrek
PS.
Sadze, ze karasia mozesz robic tak samo.
Pozdr.,
|