Data: 2006-01-25 09:13:39
Temat: Re: jak przyrządzić dobrą czerwoną kapustę?
Od: "flower" <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dr55ei$t1j$1@proxy.provider.pl...
> Jak w temacie. Mam ogromną ochotę na czerwoną kapustę na ciepło, ale
> nigdy mi nie wychodzi dobrze. Moze dlatego, że zwykle robię na oko, bez
> żadnego przepisu, no i niezbyt często, więc małe mam doświadczenie.
> Lubię taką słodko-kwaśną, ale zupełnie nie wiem, jak ten efekt smakowy
> uzyskać. Podzielcie się doświadczeniami :-).
A ostatnio robiłem, może Ci podejdzie. Przepis z książki "Co jedzą nad
Dunajem" (albo "Co się jada..."). Przepisu dokładnie z pamięci nie podam,
ale skoro robisz na oko, to składniki też na oko:
czerwona kapusta - ok. 1 kg, 2-3 potłuczone goździki - to pamiętam
cebula i obrane i pokrojone w mniejsze albo większe kawałki jabłko - na oko,
pół szklanki rosołu, łyżka octu winnego, pół kieliszka czerwonego wina
Dusić, lekko posypać cukrem, pod koniec duszenia oprószyć mąką i dodać ocet
i wino i podusić jeszcze trochę, sól i pieprz do smaku.
Całkiem - całkiem.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|