Data: 2003-04-29 07:53:09
Temat: Re: jak sie cieszę
Od: Netusia <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Buczma wrote:
> filety drobiowe na grillka! Pamietam tylko, że moczyło je sie w
> naturalnym jogurcie i jakies przyprawy i..........tyle. Miały 'namakać' dobę
> i faktycznie były PRZEPYSZNE!!!!! ma to moze ktos bo nie wkleiłam sobie na
> bierzaco do swojego zeszyciku i......... wcieło mi, proszę o pomoc!
Moze to:
Pierś indycza w marynacie jogurtowej
pojemnik - 150ml jogurtu "Bakoma", sok z półtorej cytryny, 150ml
oleju słonecznikowego, 4 ząbki czosnku, po 2 łyżeczki papryki i
kminu rzymskiego (może być nasz ale lekko podprażony na suchej
patelni), łyżeczka kurkumy, po łyżeczce imbru i soli. Wymieszać
wszystko dokładnie i posmarować tym kilogramową pierś pociętą na
6-7 płatów ( zastąpić można pojedyńczymi piersiami z kurczaka).
Leżakować w lodówce od 12 godzin do 3 dni.
Albo:
pierś kurczaka w marynacie jogurtowej:
ok 4-5 filetów
150ml jogurtu
100ml oliwy
1Ł soli
1ł kminku
1ł papryki słodkiej
1ł kurkumy
2-3 ząbki czosnku
1/2 ł imbiru
zmieszać składniki marynować w nich piersi dobę albo dłużej
piec na grillu lub w piekarniku.jest to o tyle ciekawe, że mięso
pozostaje
soczyste i miękkie.
(Przepisy podane przez Aleksandra Klosiewicza)
Probowalam tylko ten drugi przepis i faktycznie - rewelacja.
Pozdrawiam
Aneta
|