Data: 2009-08-12 11:27:05
Temat: Re: jak spożytkować zeszłoroczne kiszone
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Artur Fortuna" <f...@p...pole.Reply-To.pl> napisał w
wiadomości news:h5sqvh$srk$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> W piwnicy cokolwiek sporo zostało mi zeszłorocznych ogórków kiszonych.
> Nadprodukcja była. :) Nadal w dobrym stanie. Wypadałoby to jakoś zużyć.
> Zwłaszcza, że słoiki potrzebne :)
Spróbować czy smaczne. Można poszatkować na plasterki, słupki, słomkę lub
zetrzeć na tarce. Zapasteryzowac w słoikach. Będzie gotowy półprodukt na
zupy lub do "przeglądów tygodnia".
Osobiście kroję nożem na grube plastry a potem na ćwiartki. W zupie są wtedy
lekko kwaśniejsze niż sam wywar - powstaje "zupa dwóch smaków". Oczywiście
nie bawię się z krojeniem każdego plasterka na ćwiartki, po prostu przecinam
ogórek wzdłuż na połówki, a każdą jeszcze raz na połówki i mam wtedy
ćwiartki, pozostaje tylko pokroić w poprzek na odpowiednią grubość.
|