Data: 2005-10-05 18:54:26
Temat: Re: jak ubić pianę z białek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <14avr7p0byilc$.dlg@habeck.pl>,
Habeck Colibretto <h...@N...gazeta.pl> wrote:
k na sztywno mikserem, bo to się nie uda.
>
> Ja ubijam w plastikowej misce (ścianki "na oko" 1-1.5mm). Używam do tego
> miksera. Ubijają się na sztywno. Jajka z marketu. Cukier dosypywany
> sukcesywnie w trakcie ubijania (jak już białka się trochę ubijają). Zero
> soli. Zawsze wychodzi.
Podstawowa zasada -- dobrze ubita piana, to piana ubita na sztywno bez
dodatku cukru. (Jak inaczej zrobić np. suflet z camembert?) Trochę cukru
jest tylko dodatkiem do piany na słodko, dodaje się go pod koniec
ubijania.
Władysław
|