Data: 2002-11-29 00:58:38
Temat: Re: jak ugotować ryż by...
Od: "Sarna" <m...@b...gnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Mirek" <b...@w...pl> wrote in message
news:1utbuuk7j3lbusnru22h8o151tdvakrfj2@4ax.com...
>
> >pytanko:
> >co nale? zrobi?y ry?po ugotowaniu by?faktycznie sypki a nie robi? si?z
niego papka?
Przede wszystkim wazne sa proporcje.Ja np.wsypuje kubek ryzu na dwa i pol
kubka wody.Szczypta soli.Nastepnie czekam az sie zagotuje .Nastepnie
drewniana lyzka zamieszam raz i zmniejszam plomien do minimum pozostawiajac
pod przykryciem ryz na jakies 15 -20min.Po tym czasie powinien byc juz
gotowy.Mysle ze o powodzeniu udanego gotowania ryzu ,oprocz proporcji bedzie
decydowac trafiona temperatura,ktora trzeba wyczuc ,bowiem kazda kuchenka
podgrzewa inaczej.
powodzenia
pozdr,
sarna
|