Data: 2002-08-25 16:03:40
Temat: Re: jak upiec brzdaca ;-)
Od: "Ti`Ana" <y...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "`bogna" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:akajar$aa$1@aquarius.webcorp.pl...
> witajcie - jestem tu nowa ;-) wiec witam ponownie ;-)))
> szukam przepisu na popularnego brzdaca i jakos ciezko znalezc..
> eh a ta siec taka ogromna... z biszkoptem sobie dam rade jednak nie wiem
co
> dokladnie wchodzi w sklad masy ;-)))
> prosze Was o pomoc ;-)))
Hej Bogna :) Poznań jak widzę atakuje pl.rec.kuchnia :)
Mam przepis, sprawdzany wiele razy w rodzinie, jak mnie na świecie nie było,
bo to babciny.
Biszkopt:
5 dużych jaj, 18dag mąki, 18 dag cukru - piana + cukier + żółtka + mąka,
piec ok. 180-200 stopni
Krem:
4 śmietanki, najlepiej 18% rozmiksować z 1/2 szklanki cukru
5 łyżeczek kakao i dwie łyżeczki cukru rozrobic i zagotować w 1/2 szklanki
mleka, wystudzić
8 łyżeczek żelatyny rozrobic w 1/2 szklanki wody gorącej, wystudzić
do śmietanki powoli wlewać przestudzone kakao i żelatynę i miksować
włożyc do lodówki na jakiś czas, troszkę mieszać i jak już zacznie ładnie
gęstnieć to na biszkopt i heja znowu do lodówki!
przepraszam za taką lakoiczną formę, ale odtwarzam to z notatek z domowego
zeszytu :)
proporcja na dużą blachę
smacznego dla Ciebie i city :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
Jestem kobietą niezależną, nic ode mnie nie zależy.
|