Data: 2005-02-25 21:55:49
Temat: Re: jak zabezpieczyć...placki ziemniaczane, aż do karkówki wg o. Grande-Bonifraty (P)
Od: "slodka_cytrynka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"slodka_cytrynka" <s...@g...pl> wrote in message
news:cvdqnr$4uu$1@inews.gazeta.pl...
> "Ula" <u...@g...pl> wrote in message
> news:cv5bjj$b3a$1@inews.gazeta.pl...
> > Prosze o radę, jak zabezpieczyć ziemniaki utarte na placki ziemniaczane
> przed
> > zsinieniem.
>
> Witam
>
> Jest jeden prosty sposób - tarkować ziemniaki wprost do mleka.
>
> PLACKI ZIEMNIACZANE WG O. GRANDE
<ciach>
Oczywiście to wszystko powinno być w nawiasie, bo jest z tekstu wycięte.
A jewśli chodzi zaś o Ojca Grande - to polecam również karkówkę jego
autorstwa.
"- Gwarantuje, że karkówka upieczona w jarzynach i krojona na zimno do
chleba - będzie wszystkim lepiej smakować od najlepszych kupnych wędlin.
- Proszę wobec tego podać przepis.
- Wlewamy na dno brytfanny 2 łyżki oleju, kładziemy kilka cienkich plastrów
słoniny, na nie sparzone liście kapusty i dużą karkówkę w całości. Obkładamy
ją pociętymi w plastry warzywami: marchwią, cebulą, ziemniakami. Można dodać
jabłka obrane z łupiny, pocięte na ćwiartki. Wszystko to posypać pieprzem i
cynamonem, dodać jagody jałowca, wstawić pod przykrywką do piekarnika. W
trakcie pieczenia wlać szklankę białego wina. Zapach rozniesie się taki po
bloku, że z ostatniego piętra sąsiedzi poczują. Na kolację zjecie sobie po
kawałku gorącego mięsa z warzywami, a w następne dni - można je kroić zimne
do chleba."
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
|