Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Marcin S. Młyńczak" <y...@S...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zagęscić mase do wafli ?
Date: Fri, 17 Sep 2004 19:27:01 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 27
Message-ID: <cif6q8$2fgs$1@mamut.aster.pl>
References: <_9C2d.287713$vG5.258176@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: 249-mia-4.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1095442056 81436 212.76.47.249 (17 Sep 2004 17:27:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Sep 2004 17:27:36 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215468
Ukryj nagłówki
Użytkownik "anieza" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:_9C2d.287713$vG5.258176@news.chello.at...
> Witajcie,
> znalazłam taki przepis na mase do wafli
> margaryna 1 kostka
> cukier 1 szklanka
> woda 1,5 szklanki
> kakao kilka łyżek
> mleko w proszku 1,5 szklanki
a mi jakos zupelnie ten przepis nie lezy - masa bedzie tlusta i mdła. I ta
margaryna. brr ;-) Ja bym proponował cos takiego: 1 szklanka słodkiej
śmietanki, 3/4 szklanki cukru, kilka (co najmniej) łyżek kakao. Smietanke
wlac do plaskiego rondla z grubym dnem, wsypac cukier, dodac kakao, gotowac
i mieszac. Jak sie zagotuje, zmniejszyc ogien zeby sie nie przypalilo i
gotowac tak dlugo, az masa zgestnieje i kropla wylana na zimny talerzyk
bedzie odpowiednio gesta (odpowiednio - to znaczy tak, jak Ci pasuje.) Tak
zeby nie wyciekala z wafli, ale tez zeby nie byla za twarda i sie nie
scukrzyla). Jak juz masa nabierze odpowiedniej konsystencji, nalezy ja
troche przestudzic i jeszcze ciepla - ale juz nie goraca - przekladac wafle.
smacznego
Marcin
|