Data: 2004-09-17 17:27:01
Temat: Re: jak zagęscić mase do wafli ?
Od: "Marcin S. Młyńczak" <y...@S...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "anieza" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:_9C2d.287713$vG5.258176@news.chello.at...
> Witajcie,
> znalazłam taki przepis na mase do wafli
> margaryna 1 kostka
> cukier 1 szklanka
> woda 1,5 szklanki
> kakao kilka łyżek
> mleko w proszku 1,5 szklanki
a mi jakos zupelnie ten przepis nie lezy - masa bedzie tlusta i mdła. I ta
margaryna. brr ;-) Ja bym proponował cos takiego: 1 szklanka słodkiej
śmietanki, 3/4 szklanki cukru, kilka (co najmniej) łyżek kakao. Smietanke
wlac do plaskiego rondla z grubym dnem, wsypac cukier, dodac kakao, gotowac
i mieszac. Jak sie zagotuje, zmniejszyc ogien zeby sie nie przypalilo i
gotowac tak dlugo, az masa zgestnieje i kropla wylana na zimny talerzyk
bedzie odpowiednio gesta (odpowiednio - to znaczy tak, jak Ci pasuje.) Tak
zeby nie wyciekala z wafli, ale tez zeby nie byla za twarda i sie nie
scukrzyla). Jak juz masa nabierze odpowiedniej konsystencji, nalezy ja
troche przestudzic i jeszcze ciepla - ale juz nie goraca - przekladac wafle.
smacznego
Marcin
|