Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia" <k...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Date: Thu, 24 Jan 2002 10:28:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 61
Message-ID: <a2ok2e$7lv$1@news.tpi.pl>
References: <a2nc2e$lbr$1@news.tpi.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa245.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1011864463 7871 213.25.246.245 (24 Jan 2002 09:27:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Jan 2002 09:27:43 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93218
Ukryj nagłówki
tak, niedawno bylo o pierogach o potwierdzam ze bez jajka ciasto jest lepsze
tzn miekkie
kaska
Użytkownik <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:5...@n...onet.pl...
>
> > Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic
zeby
> > mi sie nie rozkleily.
>
>
> Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,
>
> Oto przepis na najlepsze ciasto pierogowe na świecie:
>
> ciasto:
> pół kilograma mąki pszennej
> czubata łyżeczka soli
> ciepła woda - około szklanki
>
> Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
> trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać
> ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.
> Wyrabiam je przez kilka minut, by otrzymać idealnie gładkie ciasto.
>
> By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i
> pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.
>
> Czas by przyrządzić pierogi.
> Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na
> najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą duże szklanki
> wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą
i
> sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej
ilości,
> gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
>
> Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.
> Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie
> mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od
czasy
> ich wypłynięcia.
>
> Tak przygotowanie pierogi są takie, jakie powinny być: ciasto to tło dla
> nadzienia.
>
> Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
> Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
> www.mniammniam.pl - tam dużo o pierogach - różne pomysły na farsze i takie
> tam...
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|