Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zrobic dobre ciasto na pierogi ? Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?

« poprzedni post
Data: 2002-01-24 09:28:20
Temat: Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Od: "Kasia" <k...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

tak, niedawno bylo o pierogach o potwierdzam ze bez jajka ciasto jest lepsze
tzn miekkie
kaska

Użytkownik <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:5...@n...onet.pl...
>
> > Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic
zeby
> > mi sie nie rozkleily.
>
>
> Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,
>
> Oto przepis na najlepsze ciasto pierogowe na świecie:
>
> ciasto:
> pół kilograma mąki pszennej
> czubata łyżeczka soli
> ciepła woda - około szklanki
>
> Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
> trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać
> ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.
> Wyrabiam je przez kilka minut, by otrzymać idealnie gładkie ciasto.
>
> By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i
> pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.
>
> Czas by przyrządzić pierogi.
> Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na
> najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą duże szklanki
> wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą
i
> sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej
ilości,
> gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
>
> Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.
> Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie
> mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od
czasy
> ich wypłynięcia.
>
> Tak przygotowanie pierogi są takie, jakie powinny być: ciasto to tło dla
> nadzienia.
>
> Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
> Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
> www.mniammniam.pl - tam dużo o pierogach - różne pomysły na farsze i takie
> tam...
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.01 Wkn
24.01 Agnieszka Nowak
24.01 plucia
24.01 Jaro de Muminos
24.01 kw
24.01 g...@p...onet.pl
24.01 Agnieszka
24.01 Magdalena Bassett
24.01 Kaliope
24.01 sassanach
24.01 Aleksander Kłosiewicz
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6