Data: 2002-01-24 09:28:20
Temat: Re: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Od: "Kasia" <k...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tak, niedawno bylo o pierogach o potwierdzam ze bez jajka ciasto jest lepsze
tzn miekkie
kaska
Użytkownik <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:5...@n...onet.pl...
>
> > Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic
zeby
> > mi sie nie rozkleily.
>
>
> Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie,
>
> Oto przepis na najlepsze ciasto pierogowe na świecie:
>
> ciasto:
> pół kilograma mąki pszennej
> czubata łyżeczka soli
> ciepła woda - około szklanki
>
> Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam
> trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam
wyrabiać
> ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto.
> Wyrabiam je przez kilka minut, by otrzymać idealnie gładkie ciasto.
>
> By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i
> pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut.
>
> Czas by przyrządzić pierogi.
> Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści
na
> najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą duże szklanki
> wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą
i
> sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej
ilości,
> gotowe pierogi przykrywam ściereczką.
>
> Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej
wody.
> Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedna warstwę.
Delikatnie
> mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od
czasy
> ich wypłynięcia.
>
> Tak przygotowanie pierogi są takie, jakie powinny być: ciasto to tło dla
> nadzienia.
>
> Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
> Grzegorz Ostrowski: Gotowanie to sztuka!
> www.mniammniam.pl - tam dużo o pierogach - różne pomysły na farsze i takie
> tam...
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|