Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie wino do founde?
Date: Mon, 12 Nov 2001 12:08:26 +0100
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 21
Message-ID: <0...@p...pl>
References: <9so7to$d80$1@news.tpi.pl> <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1005563306 3682 194.181.190.181 (12 Nov 2001 11:08:26 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Nov 2001 11:08:26 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.150.26.42
X-Original-NNTP-Posting-From: charon.uwoj.krakow.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80660
Ukryj nagłówki
Hejeczka raz jeszcze!
Sama sobie odpowiadam, bo doczytałam cały post i stwierdziłam, że udzieliłam
mało wyczerpującej odpowiedzi. Fondue serowe doprawiam solą, pieprzem i gałką
muszkatołową (najlepiej świeżo startą). A całe czary mary z fondue wygląda
tak: to naczynka/kocioła, czy jak się zwie to specjalne naczynko do fondue,
wlewasz winko i rogrzewasz,dodajesz kirsz (jak nie mam to nie dodaje i też
dobre wychodzi) następnie do gorącaego winka wsypujesz starty ser i caly czas
mieszasz, żeby sie nie zrobiła klucha i aby postała jednolita masa, doprawiasz
solą, pieprzem i gałką (uwaga: można fodnue zagęścić dodając mąki
ziemniaczanej, którą się dodaje wymieszaną z mąką, ja nigdy nie dodawałam)
Gorące fondue stawiasz na specjalnej maszynce i caly czas podgrzewasz, do
serowej masy podajesz białe pieczywo, które nadziewa się na specjalne
szpatułki i macza w fondue. Smacznego!
Kaliope
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|