Data: 2001-11-12 11:08:26
Temat: Re: jakie wino do founde?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hejeczka raz jeszcze!
Sama sobie odpowiadam, bo doczytałam cały post i stwierdziłam, że udzieliłam
mało wyczerpującej odpowiedzi. Fondue serowe doprawiam solą, pieprzem i gałką
muszkatołową (najlepiej świeżo startą). A całe czary mary z fondue wygląda
tak: to naczynka/kocioła, czy jak się zwie to specjalne naczynko do fondue,
wlewasz winko i rogrzewasz,dodajesz kirsz (jak nie mam to nie dodaje i też
dobre wychodzi) następnie do gorącaego winka wsypujesz starty ser i caly czas
mieszasz, żeby sie nie zrobiła klucha i aby postała jednolita masa, doprawiasz
solą, pieprzem i gałką (uwaga: można fodnue zagęścić dodając mąki
ziemniaczanej, którą się dodaje wymieszaną z mąką, ja nigdy nie dodawałam)
Gorące fondue stawiasz na specjalnej maszynce i caly czas podgrzewasz, do
serowej masy podajesz białe pieczywo, które nadziewa się na specjalne
szpatułki i macza w fondue. Smacznego!
Kaliope
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|