Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Marek Drabik <m...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie wino do piwnicy ?
Date: Fri, 30 Mar 2001 17:19:03 +0200
Organization: Eurozet
Lines: 23
Message-ID: <3...@e...pl>
References: <99t178$mc$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
NNTP-Posting-Host: www.rrm.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 985965518 59707 157.25.62.10 (30 Mar 2001 15:18:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Mar 2001 15:18:38 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48119
Ukryj nagłówki
Czesc,
Grzegorz wrote:
>
> Czy ktoś się może orientuje jakie wina, z dostępnych na sklepowych półkach,
> nadają się do odłożenia do leżakowania (np. na parę lat). Jak poznać takie
> wino ?
Teoretycznie kazde wino mozna lezakowac. Oczywiscie nie stanie sie tylko
przez to Gran Reserve, bo do tego trzeba beczki i to najlepiej z
francuskiego debu. Ale lezakowanie pomaga. Wiem, bo doswiadczylem. Nawet
zwykle domowe wino trzymane przez 15 lat w chlodnym zacienionym miejscu
nabiera zaskakujacych walorow.
Wracajac do pytania - IMHO najbardziej do lezakowania nadaje sie porto.
Trudno je spaprac samym przechowywaniem, byle recz jasna zaciemnione,
suche i chlodne miejsce. Z porto jest tak, ze inwestujesz w butelke na
jaka cie stac, a potem w miare fanaberii albo ja wypijasz, alob
odsprzedajesz z zyskiem. Moj znajomy ma juz 5 letnia butelke, ktora lezy
12 lat. A jaka jest cena 17 letniego porto sprawdz sobie sam w
specjalistycznym sklepie winiarskim. Poniewaz roczna produkcja porto
jest limitowana, jego wartosc rosnie w miare ubywania zapasow.
Pozdr, MDR
|