Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: jakos udalo mi sie przezyc...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <f...@h...googlegroups.com>
<jde55t$6gv$2@inews.gazeta.pl>
<d...@l...googlegroups.com>
<jdf1a3$5di$1@speranza.aioe.org>
<0...@t...googlegroups.com>
<jdlosp$h94$1@inews.gazeta.pl>
<2...@v...googlegroups.com>
Date: Mon, 2 Jan 2012 13:04:15 +0100
Message-ID: <140qqx3cj1t0j$.qrwx8jmm8gc0.dlg@40tude.net>
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.127.2
X-Trace: 1325505888 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1207 79.191.127.2:49628
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340791
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 2 Jan 2012 03:21:44 -0800 (PST), J-23 napisał(a):
> On 31 Gru 2011, 02:35, " " <s...@g...pl> wrote:
>>> Pewnie tak jest. W rybach morskich czesto wystepuje zwiekszona
>>> zawartosc rteci i olowiu. W warzywach tez same swinstwa. Cos trzeba
>>> jesc! Ale tak mam, ze jak zjem spaghetti albo risotto to czuje sie
>>> znakomicie, a jak bigos z kotletem schabowym, to wzdety jestem jak
>>> balon i wiaaaatryyyy - eufemistycznie rzecz ujmujac. Wieprzowina jest
>>> tlusta i latwo odklada sie w biodrach. Nie jestem mlody, z miesa
>>> zrezygnowalem kilkanascie lat temu. Bez wysilku zrzucilem sporo
>>> kilogramow, nie musze przyjmowac lekow na nadcisnienie. Mieszkam na
>>> czwartym pietrze, i z windy korzystam tylko w przypadku kiedy musze
>>> przetransportowac jakies ciezary.
>>
>> Nie zrezygnowałem całkowicie z wieprzowiny. Skubana smaczna jest. Ograniczyłem
>> do 0,5 może 0,75 deko miesięcznie. Też za młody nie jestem. Po kilku
>> miesiącach zdecydowanie poprawiły mi się parametry życiowe. Żydzi mają chyba
>> rację że wieprzowina nie jest najzdrowsza. Może powodem jest że genetycznie
>> świnia jest stosunkowo blisko człowieka. Żydzi o tym nie mogli wiedzieć, ale
>> potrafili obserwować i wyciągać wnioski. Po wieprzowinie ludzie za sprawą
>> włosieni chorowali i umierali. A jak jedli kozy, ryby, kury czy krowy to dużo
>> rzadziej. Teraz zagrożenia włosieniem nie ma jeśli kupuje się wieprzowinę w
>> sklepie a nie z chłopskiego nielegalnego uboju. Ale i tak po sobie widzę że
>> poważne ograniczenie spożycia wieprzowiny nie jest złe dla zdrowia i
>> samopoczucia. Dla mnie czikeny są ok. Mogę się napakować czikenami i dobrze
>> się czuję. Próbowałem z soją. Smakuje mi prawie wszystko co z niej można
>> zrobić. No kurde smalczyk z soi to bajka. Ale pierdy mam po soi niemiłosierne.
>> To dałem sobie spokój. Co się będę wietrzył.
>>
>> --
>> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/
>
> Dla panow w srednim wieku jedzenie soi nie jest wskazane poniewaz
> zawiera fitoestrogeny, ktore obnizaja znaczaca libido. W zywieniu
> dzieci nie mozna rezygnowac z udzialu miesa w diecie z uwagi na
> konieczne do budowy tkanki, proteiny. Sa teorie mowiace ze w przypadku
> niedoboru miesa mozna uzupelniac diete roslinami straczkowymi w tym i
> soja, w ktorych wystepuja proteiny. Ale czy sa one rownie latwo
> przyswajalne przez ludzki organizm? W ogole nie jem soi. Probowalem
> tofu, ale skutek byl podobny do tego jaki opisales.
Próbowałam przyrządzać (z ciekawości) te różne tam... sojowe kotlety i
flaki - porażka. Smakowa. No niestety, jestem mięchożerna, jak cała moja
rodzinka - moje dziewczyny, chude jak szczapy, bez żenady potrafią po
golonce zjeść albo michę tatara, podczas gdy ich koleżanki, ze ślinką na
brodzie patrząc na tę golonkę i tatara, cierpiętniczo zamawiają te swoje
sałatki ;-PPP
--
XL
|