Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Olik" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jedzonko dla studenta...
Date: Thu, 13 Nov 2003 13:56:25 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: d...@o...pl@pd164.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <bp0dn2$f63$3@news.onet.pl>
References: <bot7gr$7ak$1@korweta.task.gda.pl> <bou2q9$qoa$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pd164.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1068743202 15555 213.76.39.164 (13 Nov 2003 17:06:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Nov 2003 17:06:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179233
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bou2q9$qoa$1@inews.gazeta.pl...
> > Szukam pomyslu na cos szybkiego i taniego co nie jest jajecznica albo
> > parowka... Bede wdzieczna za podsuniecie mi pomyslow.
1) Na patelni podsmażamy razem z cebulką 400 g mięsa mielonego. Gdy się
lekko zarumieni zalewamy fasolą w cayenne (nie wiem, czy dobrze napisałam,
ale poszukaj w marketach). Nie doprawiamy! I tak będzie pikantne. Wychodzą z
tego 2 solidne porcje. Można zagryźć chlebem i dowolnie modyfikować.
2) Smażymy pieczarki z cebulką, dodajemy pokrojone parówki, przecier
pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranku...
3) Gotujemy ziemniaki w skórce, obieramy i kroimy w talarki. Do
wysmarowanego tłuszczem naczynia wkładamy na przemian: talarki ziemniaków,
starty żółty ser i obwicie posypujemy majerankiem. Wszystko zapiekamy, aż
ser się rozpuści.
4) Danie bardziej skomplikowane, ale holenderskie, dobre na głód po paleniu
:-) Usmaż mielone klopsiki, ugotuj brukselkę. Do wysmarowanego tłuszczem
naczynia wrzucamy po kolei: brukselkę, klopsiki, pokrojone pomidory z solą,
pieprzem i odrobina gałki muszk. Na koniec starty żółty ser mieszamy z
kwaśną śmietaną, zalewamy to co w naczyniu i całość posypujemy ostrą
papryką. Zapiekamy 1/2 h w piekarniku 150 C.
Olik - też student
|