Data: 2005-07-10 13:52:15
Temat: Re: jeszcze raz wino
Od: Specjial <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 09 Jul 2005 22:18:31 +0200, Kasia wrote:
> Mozesz napisac cos wiecej, proszę!
> A przede wszytskim jak zrobic zeby bylo wytrawne:)
Oj, już nie bardzo pamiętam.
Z grubsza wygląda to tak:
Baniak odkazić.
sok porzeczkowy z kartonu, wlać do baniaka, dodać drożdże
i cukier w ilościach takich jak podają jakiekolwiek strony
internetowe. Zostawić na 3 miesiące.
Wypić.
Aha, ja zrezygnowałem z dosypywania cukru co jakiś czas na początku -
żeby nie zakazić.
Wczytaj się w rozrabianie i dodawanie drożdży, bo ja tego nie pamiętam.
Pamiętam tylko, że szczep był jakiś burgund, albo tokaj.
Wino wyszło słodkie, ale naprawdę dobre i o smaku malinowym
(mimo, że to były porzeczki - tych nie było czuć)
Do wytrawnego trzeba odpowiednio mniej cukru. Przy czym owoce same w sobie
mają cukier, ile mają cukru owoce można zobaczyć w tabelach
umieszczanych w necie, albo książkach kucharskich.
Naprawdę sposób produkcji tutaj jest nieskomplikowany.
pozdrawiam
ps. polecam dla próby robić w małych baniakach - 5 litrowych.
|