Data: 2004-04-18 19:00:24
Temat: Re: kajmak
Od: "Ania" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Taki oto przepis znalazlam na zrobienie krowek:
WZIĘŁAM 2 SZKLANKI MLEKA 3,2%,2 SZKLANKI CUKRU.WRZUCIŁAM TO RAZEM DO
POJEMNIKA PLASTIKOWEGO I DO MIKROFALÓWKI NA ŚREDNI STOPIEŃ
GOTOWANIA.GOTOWAŁAM 0K 1,5 GODZ.CO JAKIŚ CZAS MIESZAJAC.KIEDY masa zaczęła
gęstnieć i zmieniać kolor na ciemniejszy.dołozyłam kakao i trochę masła tak
ok.1 łyżeczki wymieszałam to i kiedy zaczęło to twardnieć to rozłożyłam na
folię do pieczenia i formowałam rulonik,który po ostygnięciu pokroiłam.
Zycze smacznego!
Użytkownik "Clio" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c5s6lg$qil$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:00af01c424a6$8a288960$9100a8c0@ap.siedlce.pl...
> > Zrobiłam takie mleko skondensowane słodzone, gotowałam 4 godziny i
wyszła
> mi
> > taka masa, ale ja jakoś spodziewałam się, że to będzie ciągnęło się jak
> > karmel. Miało być na snikersa, w rezultacie wyszedł taki "mażący", tj,
> > rozłaził się i nie wiem czy to ja sobie coś wyobraziłam, czy coś mi nie
> > wyszło. Odpowiedzcie!
>
> To chyba takie zawsze wychodzi. Moja mama na mazurka "zestalonego" (twardy
> kajmak) to gotowala zwykle mleko z cukrem mieszajac przez wiele godzin.
> Moze po wlozeniu do lodowki to zastyga. Niektorzy tu robia z tego krowki,
> ciekawe jak?
> Iza
>
>
|