Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "batory" <A...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kapusta, a właściwie resztki
Date: Mon, 22 Jan 2001 10:58:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 24
Message-ID: <94h031$h1v$1@news.tpi.pl>
References: <94fc0q$hga$1@sunrise.pg.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: s0cia.pkobp.pl
X-Trace: news.tpi.pl 980157345 17471 212.160.189.134 (22 Jan 2001 09:55:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2001 09:55:45 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: kapusta, a właściwie resztki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41675
Ukryj nagłówki
Użytkownik Ula <k...@d...ds2.pg.gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94fc0q$hga$...@s...pg.gda.pl...
> Mam małą rodzinkę, więc nawet z małej kapustki wychodzi mi sporo
> gołąbków ( które właśnie zrobiłam ) i jeszcze całkiem sporo kapusty
zostaje.
> Tak sobie pomyślałam o zasmażanej kapuście, sprawdziłam nawet przepis w
> książce kucharskiej, ale jakoś do mnie nie przemawia.
> Może znacie wypróbowany i pyszny przepis na takową?
> Pozdrowionka
> Urszula
>
>
Pół główki kapusty (takiej nie za wielkiej) uszatkować z jedną średnią
cebulą. Wymieszać z garścią soli i rozłożyć np. na stolnicy na jakieś pól
godziny (ma w tym czasie zwiędnąć i puścic sok). Zagotować wody tyle, aby
ledwo przykrywała kapustę. Kapustę dobrze odcisnąc i wrzucić do wrzątku.
Gotować do miękości. Przyprawić octem i cukrem (łyżka octu, czubata łyżka
cukru). I teraz: 3-4 łyżki oleju wymieszać z mąką (ma być gęstawe), dodać do
kapusty i zagotować, ale jest to wersja dietetyczna, bo najlepsza jest
niestety ze słoninką: słoninkę stopić, zrobić zasmażkę, wrzucić to wszystko
do kapustki wraz ze skwarkami, zagotować. Pozdrawiam - Agnieszka.
|