Data: 2007-01-21 20:05:22
Temat: Re: kardamon ?
Od: "LadyP1022" <l...@n...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W artykule news:eopuf6$41s$1@news.dialog.net.pl,
niejaki(a): pamana z adresu <b...@a...pl> napisał(a):
> Do czego uzyc?
> na opakowaniu do kawy -kawy nie pijam :)
> wiec do czego jeszcze uzyc?
> thx
> p.
Witaj,
ja polecam gulabdżameny, są przepyszne :)
1/2 kg mleka w proszku (tylko "pełne dla niemowląt")
1/3 szkl. mleka
3 szkl. wody
1 1/2 - 3 szkl. cukru
świeże ghi do smażenia (masło), ja używam oleju
mielony kardamon lub olejek różany (osobiście bardziej smakują mi z
kardamonem)
Zagotuj syrop z wody, kardamonu i cukru. Do naczynia wlej mleko i
dodawaj powoli mleko w proszku. Mieszaj ręką, aż powstanie dosyć miekkie
ciasto. Szybko rób kulki o średnicy 2,5 cm (ciasto prędko wysycha). W
drugim garnku zagotuj ghi/olej, powoli wkładaj kulki, smaż powoli na
małym ogniu. Trzeba poruszać garnkiem, aby się nie przypaliły. Gdy
urosną i wypłyną na wierzch można zwiększyć gaz. Jak będą miały
złotobrązowy kolor należy przełożyć je do syropu. Kulki mogą moczyć się
w syropie do 4 dni, należy je mieszać 3-4 razy w ciągu dnia. U mnie
znikają w ciągu 2 dni :) Smacznego
--
Pozdrawiam
LadyP
|